Darian Škarica dobitnik Plakete Informatika za 2022. godinu

darian_0

U svečanom dijelu godišnje skupštini HIZ-a održane 21. lipnja 2022. dodijeljene su nagrade zaslužnim pojedincima.

Darian Škarica dobitnik je Plakete Informatika za 2022. godinu za razvoj virtualne, proširene i miješane stvarnosti.

Mr. sc. Marijan Frković, predsjednik Povjerenstva za priznanja pročitao je obrazloženje nagrade:

Darian Škarica izvršni je direktor tvrtke Delta Reality specijalizirane za razvoj programske podrške u virtualnoj, proširenoj i miješanoj stvarnosti.

Završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva 2008. godine, smjer Telekomunikacije i informatika nakon čega radi kao zavodski suradnik na Zavodu za telekomunikacije te jedno vrijeme kao programer u tvrtki ECSSudjelovao u izradi preko 100 projekata u virtualnoj, proširenoj i miješanoj stvarnosti, a koautor je 2 patenta i nekoliko znanstvenih radova.

Sudjelovao je u izradi različitih komunikacijskih aplikacija – od sustava MegaCOM koji je RTL televizija koristila u live prijenosima, do različitih komunikacijskih aplikacija u virtualnoj stvarnosti za poslovne svrhe a vodio je i nekoliko projekata razvoja inovativnih multimedijskih tehnoloških proizvoda koji su uspješno plasirani na tržište.

Prije Delta Realityja, Darian je bio osnivač i direktor tvrtke Diversitas IT Sustavi (divIT) koja je uvrštena na listu najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi.

Nakon primitka plakete, Darian je održao iznimno zanimljivo predavanje s temom “Sutrašnjica stvarnosti metaverzuma“.

Darianu od srca čestitamo i želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu!