Lidija Kralj dobitnica Plakete Informatika za 2022. godinu

lidija_prez

U svečanom dijelu godišnje skupštini HIZ-a održane 21. lipnja 2022. dodijeljene su nagrade zaslužnim pojedincima.

Lidija Kralj dobitnica je Plakete Informatika za 2022. godinu za razvoj e-obrazovanja i informatičkog obrazovanja u Hrvatskoj i Europi.

Mr. sc. Marijan Frković, predsjedinik Povjerenstva za priznanja pročitao je obrazloženje nagrade:

Lidija Kralj neovisna je konzultantica za obrazovanje i obrazovne tehnologije koja trenutno radi kao viša analitičarka za organizaciju European Schoolnet u Bruxellesu.

Bila je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja u mandatu ministrice Divjak za strategiju i opće obrazovanje.

Vodila je cjelovitu kurikularnu reformu „Škola za život“ za osnovne i srednje škole te nekoliko EU projekata u području obrazovanja.

Sudjelovala je u izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, kurikuluma osnovne škole, međupredmetne teme Uporaba IKT te nastavnoga predmeta Informatika.

Sudjeluje u radnim skupinama Europske komisije i Vijeća Europe za umjetnu inteligenciju i podatke u obrazovanju i treningu te radnoj skupini za siguran Internet za djecu kao i UNESCO-voj radnoj skupini za umjetnu inteligenciju i budućnost obrazovanja.

Prije toga bila je savjetnica za obrazovanje u Visokom učilištu Algebri gdje je među ostalim bila autorica kurikuluma i programskih sadržaja popularne Digitalne akademije. Od 2016. godine do danas voditeljica je međunarodnog školskog informatičkog natjecanja Dabar u Hrvatskoj.

Bila je profesorica matematike i informatike s 26-godišnjim iskustvom u poučavanju ova dva predmeta u osnovnoj školi u Velikom Bukovcu, voditeljica stručnog vijeća učitelja informatike Varaždinske županije, autorica udžbenika i brojnih informatičkih obrazovnih sadržaja, eTwinning ambasadorica te voditeljica nekoliko projekata vezanih za sigurnost djece na Internetu.

Lidiji od srca čestitamo i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu!