Europski okvir kompetencija e-CF

Europski okvir e-kompetencija koji je 6. travnja 2016. godine prihvaćen od CEN-a za europsku normu (e-CF) je utemeljen kao alat za podršku međusobnom razumijevanju i osiguravanju transparentnosti jezika kroz artikulaciju kompetencija koje zahtijevaju i upražnjavaju profesionalci (uključujući i praktičare i upravitelje).

Europski okvir e-kompetencija (e-CF) je referentan okvir kompetencija primijenjenih u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) koje mogu koristiti i razumjeti ICT korisnici i ponuđači, ICT praktičari, rukovoditelji i odjel za ljudske resurse (HR), javni sektor, školstvo i socijalni partneri diljem Europe.

e-CF je strukturiran u četiri dimenzije. One održavaju različite razine zahtjeva od strane gospodarstva i odjela za ljudske resurse, kao i smjernice za poslovne vještine, a specificirane su na slijedeći način:

Dimenzija 1:
5 područja e-kompetencija, izvedenih iz ICT poslovnih procesa PLANIRANJE – IZGRADNJA – IZVOĐENJE – OMOGUĆIVANJE – RUKOVOĐENJE

Dimenzija 2:
Skup referentnih e-kompetencija za svako područje, sa generičkim opisom svake kompetencije. Ukupno 40 identificiranih kompetencija čine Europske generičke referentne definicije e-CF-a 3.0.

Dimenzija 3:
Razine vičnosti svake e-kompetencije čine Europske referentne specifikacije razina u e-kompetencijama
razina e-1 do e-5, koji su povezani s razinama EQF-a 3 do 8.

Dimenzija 4:
Primjeri znanja i vještina povezanih s e-kompetencijama u dimenziji 2. Oni pružaju dodatnu vrijednost i kontekst a nisu zamišljeni kao sveobuhvatni.

ecf